Παρωτιδεκτομή (Με Τομή Facelift & Αποκατάσταση Ελλείμματος Μαλακών Μορίων Με SMAS)
Παρωτιδεκτομή (Με Τομή Facelift & Αποκατάσταση Ελλείμματος Μαλακών Μορίων Με SMAS)

Παρωτιδεκτομή (Με Τομή Facelift & Αποκατάσταση Ελλείμματος Μαλακών Μορίων Με SMAS)Η τεχνική που δεν αφήνει ουλές και σημάδια

Οι όγκοι της παρωτίδας αποτελούν την πλειοψηφία των όγκων των σιελογόνων αδένων, καθώς αντιστοιχούν στο 80% με 85% του συνόλου τους. Η αντιμετώπιση τους είναι κατά βάση χειρουργική. Η τεχνική της παρωτιδεκτομής με τομή ρυτιδοπλαστικής (facelift) και αποκατάστασης του ελλείμματος ιστού στην παρωτιδική χώρα μέσω SMAS αποτελεί μια εγκεκριμένη εναλλακτική της κλασσικής τεχνικής παρωτιδεκτομής και φαίνεται να υπερτερεί στo μετεγχειρητικό αισθητικό αποτέλεσμα της περιοχής.

Η τεχνική της παρωτιδεκτομής με τομή ρυτιδοπλαστικής (facelift) και αποκατάστασης του ελλείμματος ιστού στην παρωτιδική χώρα μέσω SMAS αποτελεί μια εγκεκριμένη εναλλακτική της κλασσικής τεχνικής παρωτιδεκτομής. Φαίνεται να υπερτερεί της κλασσικής τεχνικής στην μετεγχειρητική αισθητική της περιοχής (δεν αφήνει ουλή ή σημάδια στην περιοχή της παρωτίδας) και στην συχνότητα του συνδρόμου Frey. Προσοχή συνίσταται στην εφαρμογή της μεθόδου αυτής σε όγκους με υποψία κακοήθειας ή μεγάλου μεγέθους πλειόμορφα αδενώματα.

Οι όγκοι της παρωτίδας 

Οι όγκοι της παρωτίδας αποτελούν την πλειοψηφία των όγκων των σιελογόνων αδένων, καθώς αποτελούν το 80% με 85% του συνόλου τους. Επίσης, αντιστοιχούν στο 3-6% όλων των όγκων της κεφαλής και του τραχήλου. Στην πλειονότητά τους οι όγκοι στην παρωτίδα είναι καλοήθεις, ενώ οι κακοήθεις αποτελούν περίπου το 25%. Το πλειόμορφο αδένωμα ή μεικτός όγκος είναι ο συχνότερος καλοήθης όγκος της παρωτίδας (70%-80%), ακολουθούμενος από το κυσταδενολέμφωμα ή όγκο του Warthin. Η επίπτωση του πλειόμορφου αδενώματος στον γενικό πληθυσμό αντιστοιχεί σε 2-15 περιστατικά ανα 100.000. Η πλειοψηφία των όγκων αυτών συναντάται στην παρωτίδα (84%). Από τους κακοήθεις όγκους, το βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα αποτελεί το συχνότερο εύρημα1-2-3.

Η διάγνωση των όγκων παρωτίδας τίθεται μέσω του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης, των απεικονιστικών εξετάσεων (υπέρηχος, αξονική και μαγνητική τομογραφία) και της βιοψίας μέσω παρακέντησης με λεπτή βελόνη (FNAB).

Διαβάστε ακόμα: Πρέπει να αφαιρείται πάντα ένας όγκος στην παρωτίδα; 

Η αντιμετώπιση των όγκων αυτών είναι κατά βάση χειρουργική. Το χειρουργείο έχει ως στόχο την πλήρη και en bloc αφαίρεση του όγκου μαζί με τμήμα της παρωτίδας (τμηματική παρωτιδεκτομή) ή με ολική αφαίρεση του παρωτιδικού ιστού (ολική παρωτιδεκτομή). Η κλασσική τεχνική παρωτιδεκτομής, με την τομή του Blair, σχετίζεται με μετεγχειρητική ουλή στην προωτιαία χώρα και την περιοχή του τραχήλου, έλλειμμα ιστού στην περιοχή της παρωτίδας με αντίστοιχο εντύπωμα και αυξημένα ποσοστά συνδρόμου του Frey. 

Πως γίνεται η παρωτιδεκτομή με τομή facelift  

Η παρωτιδεκτομή με τομή facelift γίνεται με γενική αναισθησία. Η μία τομή γίνεται μπροστά από το πτερύγιο του αυτιού και η άλλη στη γραμμή των μαλλιών. Ακολουθεί η αποκόλληση του SMAS (Submuscular Aponeurotic System). Το SMAS βρίσκεται μεταξύ του δέρματος και της κάψας της παρωτίδας και το πάχος του εξαρτάται από την ανατομία του εκάστοτε ασθενούς.

Ακολουθεί η αφαίρεση του όγκου, η επανατοποθέτηση του SMAS στην αρχική του θέση και η συρραφή. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στην επανατοποθέτηση και τη συρραφή του SMAS, ώστε να μην υπάρξει υπερβολική τάση και κατά συνέπεια ασυμμετρία με την ετερόπλευρη πλευρά του προσώπου και του τραχήλου. Τα ράμματα γίνονται με τρόπο που να μην επιτρέπει την ψηλάφησή τους από τον ασθενή μετεγχειρητικά.

Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται κατά την 8η μετεγχειρητική ημέρα. Για την καλύτερη επούλωση της ουλής συνιστάται να χρησιμοποιείται ενυδατική αλλοιφή μετεγχειρητικά, αλλά και αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η μετεγχειρητική ουλή μετά από μερικές εβδομάδες είναι ανεπαίσθητη και το σύνηθες σημάδι στην περιοχή της παρωτίδας είναι αμελητέο.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να αφαιρείται πάντα ένας όγκος στην παρωτίδα;

Πρέπει να αφαιρείται πάντα ένας όγκος στην παρωτίδα;

Η πλειοψηφία των όγκων που αναπτύσσονται στις παρωτίδες πρέπει να αφαιρούνται. Μόνο μετά την αφαίρεση, μπορεί να υπάρξει έγκυρη διάγνωση για το αν επρόκειτο για κακοκήθεια ή όχι. Η τεχνική αφαιρεσής τους είναι εξατομικευμένη και η νοσηλεία του ασθενούς κυμαίνεται από λίγες ώρες μέχρι 2 ημέρες.  
Ωτοπλαστική: όσα θέλετε να γνωρίζετε

Ωτοπλαστική: όσα θέλετε να γνωρίζετε

Ωτοπλαστική ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση διόρθωσης των αφεστώτων ώτων ("πεταχτά αυτιά"), τα οποία ανήκουν στις δυσπλασίες τύπου Ι του πτερυγίου του ωτός. Οι μεσαίες  δυσπλαστίες (π.χ. υποπλασία ολόκληρου ή τμημάτων του πτερυγιου του ωτός) ανήκουν στον τύπο ΙΙ, ενώ οι μεγάλου βαθμού δυσπλασίες του πτερυγίου (π.χ. ανωτία, υπόλειμμα πτερυγίου με παρουσία ή μη ατρησίας του έξω ακουστικού πόρου και παθολογίας στο μέσω ους) ανήκουν στον τύπο ΙΙΙ.
Ρινοπλαστική: το μυστικό για το τέλειο αποτέλεσμα

Ρινοπλαστική: το μυστικό για το τέλειο αποτέλεσμα

Η ρινοπλαστική στοχεύει στην λειτουργική και αισθητική βελτίωση της μύτης. Καθώς οι παρεμβάσεις στη μύτη μπορεί να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην λειτουργία της ρινικής αναπνοής, ο χειρουργός πρέπει να γνωρίζει άριστα την λειτουργική ανατομία, την φυσιολογία και την παθοφυσιολογία του οργάνου της μύτης, πριν προχωρήσει στον σχεδιασμό μιας ρινοπλαστικής.