Ρινοπλαστική: πόσο επώδυνη είναι
Ρινοπλαστική: πόσο επώδυνη είναι

Ρινοπλαστική: πόσο επώδυνη είναι Πότε θα δω το τελικό αποτέλεσμα

Η εποχή που η ρινοπλαστική ήταν συνυφασμένη με πόνο, οιδήματα, γενική δυσφορία και ανάγκη για πολυήμερη αποχή από την εργασία έχει περάσει. Οι σύγχονες χειρουργικές τεχνικές έχουν μετατρέψει τη ρινοπλαστική σε μια γρήγορη και ανώδυνη επέμβαση που σας επιτρέπει να επιστρέψετε γρήγορα στις δραστηριότητές σας.

Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, επομένως δεν υπάρχει καθόλου πόνος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Όσον αφορά στην μετεγχειρητική πορεία, τις περισσότερες φορές είναι σύντομη και εύκολη, ενώ δεν απαιτεί νοσηλεία. Ήδη από το νοσοκομείο, μόλις αρχίσει να περνάει η ζάλη που προκαλεί η γενική αναισθησία, θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα. Λίγες μόλις ώρες αργότερα θα επιστρέψετε στο σπίτι σας, έχοντας στη ράχη της μύτης σας εφαρμοσμένο ένα μικρό ναρθηκάκι, το οποίο θα σας προστατέψει από οποιοδήποτε τραυματισμό. 

Στην περίπτωση της κλειστής ρινοπλαστικής, τα ράμματα είναι τοποθετημένα στο εσωτερικό της μύτης και δεν αφαιρούνται, αλλά απορροφούνται από τον οργανισμό. Στην περίπτωση της ανοιχτής ρινοπλαστικής αντιθέτως, όπου τα ράμματα τοποθετούνται στη στυλίδα της μύτης, αφαιρούνται την 7η ημέρα μετά το χειρουργείο. Η εξωτερική τομή επουλώνεται τόσο καλά μέσα στους επόμενους 1 έως 3 μήνες, που σχεδόν εξαφανίζεται.

Από την 3η κιόλας ημέρα μετά το χειρουργείο, τυχόν οίδημα που παρουσιάστηκε μετεγχειρητικό θα έχει υποχωρήσει σχεδόν πλήρως. Αν δεν σας ενοχλεί να εμφανιστείτε με το ναρθηκάκι στην εργασία σας, μπορείτε να το κάνετε. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να περιμένετε να σας το αφαιρέσει ο γιατρός σας μαζί με τα ράμματα μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. 

Συνήθειες που κάνουν την ανάρρωση από τη ρινοπλαστική πιο γρήγορη και εύκολη

  • Παγωμένες κομπρέσες αρκετές φορές μέσα στην ημέρα θα σας βοηθήσουν σημαντικά το πρώτο 48ωρο. 
  • Φροντίστε το κεφάλι σας να βρίσκεται σε υψηλότερη θέση σε σχέση με τον κορμό τις πρώτες 2-3 ημέρες, ακόμα και τις ώρες που χαλαρώνετε ή κοιμάστε.
  • Καθαρίζετε τη μύτη σας τακτικά με φυσιολογικό ορό με τον τρόπο που θα σας υποδείξει ο χειρουργός σας.
  • Αποφύγετε τη λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής χωρίς να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του χειρουργού σας. 

Τι πρέπει να προσέχετε τις πρώτες ημέρες μετά τη ρινοπλαστική

  • Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας το ναρθηκάκι της μύτης σας. 
  • Αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμό της μύτης, Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε αν υπάρχουν στο σπίτι μικρά παιδιά, καθώς δεν ελέγχουν ικανοποιητικά τις κινήσεις τους. 
  • Αποφύγετε τα γυαλιά ηλίου ακόμα και για 2 μήνες μετά το χειρουργείο, καθώς η μύτη παραμένει εύπλαστη. Αν χρησιμοποιείτε γυαλιά οράσεως, προσπαθήστε να μην πιέζουν τη μύτη σας. 
  • Αποφύγετε το δυνατό φύσημα της μύτης σας κατά τις πρώτες ημέρες.
  • Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα και την άρση μεγάλου βάρους.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα.
  • Αποφύγετε τη σάουνα ή το χαμάμ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχετικά Άρθρα

Πολύποδες μύτης: χειρουργείο ή φαρμακευτική θεραπεία;

Πολύποδες μύτης: χειρουργείο ή φαρμακευτική θεραπεία;

Η θεραπεία για τους πολύποδες στη μύτη δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς. Αν η φαρμακευτική αγωγή καταφέρει να τους συρρικνώσει ή να τους εξαφανίσει, τότε η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απαραίτητη. Ωστόσο, ακόμα κι αν πρέπει να χειρουργηθείτε, αυτό δεν πρέπει να σας αγχώνει.
Διάτρηση Ρινικού Διαφράγματος / Αποκατάσταση

Διάτρηση Ρινικού Διαφράγματος / Αποκατάσταση

Το διάφραγμα είναι ένα λεπτό κομμάτι χόνδρου και οστού, το οποίο μέσα στη μύτη χωρίζει το αριστερό και δεξιό ρουθούνι. Μία διάτρηση, δηλάδη μια τρύπα, του ρινικού διαφράγματος μπορεί να γίνει είτε στο χόνδρινο, είτε στο οστέινο τμήμα του διαφράγματος. Η διάτρηση μπορεί να είναι μικρή (2 εκ.). Η θέση και το μέγεθος της διάτρηση του ρινικού διαφράγματος επηρεάζουν τα συμπτώματα του ασθενούς και το αν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε επέμβαση αποκατάστασης.
Πρέπει να αφαιρείται πάντα ένας όγκος στην παρωτίδα;

Πρέπει να αφαιρείται πάντα ένας όγκος στην παρωτίδα;

Η πλειοψηφία των όγκων που αναπτύσσονται στις παρωτίδες πρέπει να αφαιρούνται. Μόνο μετά την αφαίρεση, μπορεί να υπάρξει έγκυρη διάγνωση για το αν επρόκειτο για κακοκήθεια ή όχι. Η τεχνική αφαιρεσής τους είναι εξατομικευμένη και η νοσηλεία του ασθενούς κυμαίνεται από λίγες ώρες μέχρι 2 ημέρες.