Ωτορινολαρυγγολογια για παιδια

Great friends

 

Τα παιδιά προσβάλλονται από μια πληθώρα λοιμώξεων του αυτιού, της μύτης και του λαιμού. Οι λοιμώξεις αυτές είναι πιο συχνές στα παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς και στα πρώτα χρόνια του σχολείου. Η εκδήλωση των προβλημάτων ΩΡΛ της παιδικής ηλικίας μπορεί να είναι προφανής όπως πόνος στο αυτί, ρινική απόφραξη, απώλεια ακοής ή υποτροπιάζων πόνος στο λαιμό. Μερικές φορές, τα σημεία και τα συμπτώματα είναι λιγότερο προφανή. Για παράδειγμα προβλήματα ομιλίας, η έλλειψη προσοχής και προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να οφείλονται σε απώλεια της ακοής. Προβλήματα ύπνου μπορεί να οφείλονται σε υπερμεγέθεις αμυγδαλείς ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις (“κρεατάκια”).

 

Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στη δημιουργία της ανοσοποιητικής άμυνας του παιδιού τα πρώτα χρόνια . Μετά την ηλικία των 3 δεν έχουν ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία. Οι αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος και να προκαλέσουν απόφραξη της αναπνοής. Αυτό μπορεί να εκδηλώνεται ως ροχαλητό. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί τα παιδιά να πνίγονται ή να λαχανιάζουν όταν κοιμούνται. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα της Υπνικής Άπνοιας (OSA) που μπορεί να προκαλέσει γενικότερα προβλήματα υγείας.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αδενοτομή (αφαίρεση “κρεατάκια”) και η αμυγδαλεκτομή (ολική αφαίρεση αμυγδαλών) ή αμυγδαλοτομή (μερική αφαίρεση αμυγδαλών) θεραπεύει αποτελεσματικά το πρόβλημα και αποκαθιστά την αναπνοή του παιδιού.

 

Οι αμυγδαλές μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα όταν φλεγμαίνουν επανειλημμένα. Η βακτηριακή αμυγδαλίτιδα είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με αδυναμία κατάποσης της τροφή και με έντονο άλγος στο λαιμό. Υπάρχει συχνά πυρετός και απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία.

 

Εάν ένα παιδί πάσχει από επαναλαμβανόμενες κρίσεις αμυγδαλίτιδας, τότε συνίσταται η αφαίρεσή τους. Η συχνότητα και η σοβαρότητα των επιθέσεων είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ένδειξη της επέμβασης. Σε περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα λόγω μόνο του μεγέθους των αμυγδαλών χωρίς την παρουσία επαναλαμβανόμενων φλεγμονών (αμυγδαλίτιδας), τότε συνιστάται η μερική αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλοτομή). Η επέμβαση αυτή σχετίζεται με πολύ λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με την αμυγδαλεκτομή και μπορεί να γίνει σε παιδιά μικρής ηλικίας, όταν υπάρχει η κατάλληλη ένδειξη.

 

Πολλά παιδιά υποφέρουν από συχνές λοιμώξεις του μέσου ωτός, στις αρχές της ζωής τους. Συχνά το παιδί ξυπνάει στη μέση της νύχτας με κλάμα. Όταν πύον εμφανίζεται στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού τους, ο πόνος υποχωρεί καθώς το τύμπανο του αυτιού έχει διατρηθεί – διευκολύνοντας έτσι την απελευθέρωση πύου από την κοιλότητα του μέσου ωτός.

 

Σε άλλα παιδιά, το μέσο αυτί γεμίζει με ένα παχύ υγρό που προκαλεί απώλεια ακοής. Αυτό είναι μια κατάσταση που ονομάζεται εκκριτική ωτίτιδα. Είναι ανώδυνη, αλλά η απώλεια της ακοής επηρεάζει την ομιλία και την εξέλιξη της. Η συγκεκριμένη παθολογία σχετίζεται συνήθως με υπερμεγέθεις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (“κρεατάκια”). Όταν το πρόβλημα υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπισή του.
____________________________

 

“Ως υπεύθυνος διευθυντής του παιδιατρικού τμήματος του νοσκομείου της Καρλσρούης στη Γερμανία (περίπου 21 εγχειρήσεις σε παιδιά την εβδομάδα) είχα τη δυνατότητα να αντιμετώπισω ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών με παθήσεις σε όλο το φάσμα της ΩΡΛ. Ως γονέας μπορώ να κατανοήσω πλήρως την αγωνία και τη θέληση του κάθε γονέα, για την καλύτερη δυνατή μεταχείρηση του παιδιού του από το εκάστοτε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Με αγάπη, πολύ χρόνο και υπομονή θα κάνω ο,τι είναι εκ μέρους μου δυνατό για το κάθε παιδί και γονέα που ζητούν τη βοήθεια μου.”

 

Δρ. Ευάγγελος Ι. Γιωτάκης, ΩΡΛ – Πλαστικός χειρουργός προσώπου