Ρινολογια

rinologia

 

Μύτη και παραρρίνιοι κόλποι

 

Συχνές παθήσεις

Στρέβλωση Ρινικού Διάφραγματος και Υπερπλασία Ρινικών Κογχών

Η ρινική απόφραξη ή συμφόρηση μπορεί να οφείλεται σε ένα στραβό ρινικό διάφραγμα. Αυτό συνήθως προκαλεί μια μονόπλευρη συμφόρηση στη μύτη. Ρινική συμφόρηση που εναλλάσσεται από τη μία πλευρά στην άλλη, οφείλεται συνήθως σε στρέβλωση ρινικού διαφράγματος σε συνδυασμό με υπερμεγέθεις ρινικές κόγχες. Η στρέβλωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται “Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος και Σμίκρυνση των Ρινικών Κογχών” και γίνεται με γενική αναισθησία. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν μετά το χειρουργείο να πάρουν την ίδια ημέρα εξιτήριο για το σπίτι τους.

 

 

“Η χειρουργική του ρινικού διαφράγματος και των ρινικών κογχών απαιτεί άψογη ρινοχειρουργική εκπαίδευση, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό μακροχρόνιο αποτέλεσμα και να αποφευχθούν οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.”

 

Δρ. Ευάγγελος Ι. Γιωτάκης, ΩΡΛ – Πλαστικός χειρουργός προσώπου

 

 

Ρινοκολπίτιδα (φλεγμονή της εσωτερικής ρινός και των παραρρινίων κόλπων)

Η φλεγμονή ή λοίμωξη της μύτης και των παραρρινίων κόλπων μπορεί να είναι βραχεία (οξεία ρινοκολπίτιδα) ή παρατεταμένη (χρόνια ρινοκολπίτιδα).

Η θεραπεία της οξείας ρινοκολπίτιδας συχνά πραγματοποείται αποτελεσματικά από τους γενικούς ιατρούς (παθολόγους). Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς ύφεση, η κατάσταση μετατρέπεται σε χρόνια. Πολλές περιπτώσεις ανταποκρίνοται σε μη χειρουργική θεραπεία με τη χρήση ρινικού σπρέι στεροειδών (κορτιζόνης) και τη χρήση αντιβιοτικών. Όταν η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

 

Η χειρουργική των παραρρινίων κόλπων είναι γνωστή ως λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική (FESS). Αυτή η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται μέσω των ρουθουνιών και δεν χρησιμοποιείται καμία τομή στη μύτη ή στο πρόσωπο. Η επέμβαση αυτή γίνεται με γενική αναισθησία και συχνά συνδυάζεται με ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος και σμίκρυνση των ρινικών κογχών. Μετά το άνοιγμα των παραριρινίων κόλπων διευρύνονται τα υπάρχοντα ανατομικά στόμια, αφαιρείται ο παθολογικός βλεννογόνος και εξασφαλίζεται ο μακροχρόνιος αερισμός των παραρρινίων κόλπων ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογία του οργάνου της μύτης.

 

Συμπτώματα της ρινοκολπίτιδας:
Τα προβλήματα της μύτης και των παραρρινίων κόλπων μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ατόμου. Συχνά συμπτώματα είναι: η ρινική συμφόρηση, η ρινόρροια (καταρροή), ο κνησμός (και το φτάρνισμα), η μερική ή ολική απώλεια της όσφρησης, πόνος / πίεση στην περιοχή του προσώπου ή του κεφαλιού καθώς και η μείωση ή απώλεια της γεύσης.

 

 

“Σε περιπτώσεις που χρειαστεί χειρουργική θεραπεία, η επέμβαση πρέπει να γίνεται από άψογα εκπαιδευμένο ρινο – χειρουργό ούτως ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες της δια βίου λύσης του συγκεκριμένου προβλήματος και να αποφευχθούν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ως μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού Rhinology Journal (www.rhinologyjournal.com), του πιο αναγνωρισμένου ιατρικού συγγράματος πάνω στην ρινολογία παγκοσμίως (impact factor: 3,7) και έχοντας διατελέσει πρώτος χειρουργός σε πάνω από 1000 καταγεγραμμένες επεμβάσεις ρινός και παραρρινίων κόλπων μπορώ να εγγυηθώ την επαγγελματική αντιμετώπιση του προβλήματος και την χρήση των πιο σύχρονων, κλινικά αποδεδειγμένων, χειρουργικών τεχνικών.”

 

Δρ. Ευάγγελος Ι. Γιωτάκης, ΩΡΛ – Πλαστικός χειρουργός προσώπου