Πλαστικη χειρουργικη προσωπου

woman3

 

Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο συχνές και ταυτόχρονα δύσκολες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Η επέμβαση αυτή μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της μύτης με την αναδιαμόρφωσή της, μειώνοντας ή αυξάνοντας το μέγεθος της μύτης, αφαιρώντας έναν ύβο, στενεύοντας το πλάτος των ρουθουνιών, λεπτύνοντας την κορυφή της μύτης ή αλλάζοντας τη γωνία μεταξύ της μύτης και του στόματος. Η ρινοπλαστική μπορεί επίσης να διορθώσει τραύματα στη μύτη ή γενετικές ανωμαλίες. Η ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με ευθειασμό του ρινκού διαφράματος και σμίκρυνση των ρινικών κογχών. Μπορεί να βελτιώσει το σύνολο ή μέρος της μύτης και να κάνει τη μύτη πιο αρμονική με τα άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου.

 

Οι διαφορετικές τεχνικές ρινοπλαστικής περιλαμβάνουν τομές μόνο στο εσωτερικό των ρουθουνιών (το οποίο αναφέρεται ως κλειστή ρινοπλαστική) είτε σε ορισμένες περιπτώσεις, μια μικρή, καλά κρυμμένη τομή στην κάτω πλευρά της μύτης (αυτό αναφέρεται ως ανοιχτή ρινοπλαστική). Δουλεύοντας μέσω των τομών, το οστέϊνο και χόνδρινο τμήμα της μύτης ανακατασκευάζεται μέσω ραμμάτων, αφαίρεσης ή προσθήκης χόνδρου και οστού. Σε περιπτώσεις όπου η μύτη έχει ήδη χειρουργηθεί ή σε περιπτώσεις με μεγάλη δυσμορφία, ίσως χρειαστεί η συγκομιδή χόνδρου από άλλο μέρος του σώματος, όπως το πτερύγιο του ωτός ή οι πλευρές.

 

Ένας νάρθηκας τοποθετείται τις περισσότερες φορές στη μύτη μετά την επέμβαση και παραμένει για περίπου 10 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται επιπωματισμός ο οποίος αφαιρείται συνήθως την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Οιδήματα και μώλωπες είναι συνήθη μετά την επέμβαση. Το πρήξιμο και οι μώλωπες θα εξασθενίσουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 εβδομάδων. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι αρκετά καλά για να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από περίπου δύο εβδομάδες, αν και έντονη φυσική δραστηριότητα δεν πρέπει να λάβει χώρα για τουλάχιστον τρεις έως έξι εβδομάδες. Ενώ οι φακοί επαφής μπορούν να φορεθούν αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, γυαλιά οράσεως θα πρέπει να δεθούν με ταινία στο μέτωπο μέχρι και επτά εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τελος αντενδείκνυται η ηλιοθεραπεία για περίπου 8 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

 

 

“Η ρινοπλαστική είναι κατά τη γνώμη μου η πιο απαιτητική επέμβαση της αισθητικής/ λειτουργικής πλαστικής χειρουργικής. Η μύτη δεν χωρίζεται σε εμφάνιση και λειτουργία καθώς πρόκειται για ένα όργανο, όπου τα δύο παραπάνω στοιχεία, αλληλοσυνδέονται. Λόγω της περιπλοκότητας και της ανατομικής ιδιαιτερότητας του οργάνου της μύτης, η ρινοπλαστική πρέπει να διενεργείται αποκλειστικά από χειρουργούς που γνωρίζουν άριστα, όχι μόνο την ανατομία της εξωτερικής μύτης αλλά και την ιδιαίτερη φυσιολογία και λειτουργία της εσωτερικής μύτης. Ως Ωτορινολαρυγγολόγος με τίτλο επιπλέον εξειδίκευσης στην πλαστική χειρουργική προσώπου, γνωρίζοντας όλες τις τεχνικές της ρινοπλαστικής (κλειστή, ανοικτή, χρήση χόνδρου από το πτερύγιο του ωτός, χρήση χόνδρου από τις πλευρές) και έχοντας χειρουργήσει με επιτυχία πολύπλοκα περιστατικά ολικής ρινικής αποκατάστασης, είμαι σε θέση να κάνω το καλύτερο δυνατό, για να είναι η/ο ενδιαφερόμενη/ος απόλυτα ικανοποιημένη/ ος με το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.”

 

Δρ. Ευάγγελος Ι. Γιωτάκης, ΩΡΛ – Πλαστικός Χειρουργός Προσώπου

 

 

Ωτοπλαστική

Τα προεξέχοντα αυτιά (αφεστώτα ώτα) είναι συχνά μια πηγή πειράγματος στην παιδική ηλικία. Ακόμη και ως ενήλικες, ίσως να νοιώθουμε αμήχανα για τα αυτιά μας. Η ωτοπλαστική είναι μια πλαστική χειρουργική διαδικασία που διορθώνει τα προεξέχοντα αυτιά. Χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές ραφής, αφαίρεσης ή λέπτυνσης του χόνδρου του αυτιού, αναδιαμορφώνεται το σχήμα του πτερυγίου σε μια φυσική εμφάνιση. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μια μιση ώρα. Η βασική τομή γίνεται στη φυσική πτυχή πίσω από κάθε αυτί και έτσι δεν υπάρχουν ορατές ουλές. Η αποκατάσταση μετά από ωτοπλαστική διαρκεί περίπου μία έως δύο εβδομάδες. Ένας μεγάλος επίδεσμος εφαρμόζεται στα αυτιά μετά την επέμβαση και αυτός παραμένει στη θέση του για τρεις περίπου ημέρες. Μόλις αφαιρεθεί ο επίδεσμος, θα πρέπει να φορεθεί μια κορδέλα μέρα και νύχτα για μια περίπου επιπλέον εβδομάδα. Το μούδιασμα των αυτιών είναι συχνό σε πρώτη φάση, και ήπιοι μώλωπες μπορεί επίσης να παρουσιαστούν μετά την επέμβαση.

 

 

“Στην ωτοπλαστική εστιάζω στο φυσιολογικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Πολλές τεχνικές ωτοπλαστικής, δυστυχώς, καταστρέφουν τον χόνδρο του πτερυγίου του ωτός. Ο χειρουργός πρέπει να γνωρίζει άριστα όλες τις τεχνικές ωτοπλαστικής, ούτως ώστε να διαλέγει για κάθε ενδιαφερόμενη/ ο την καταλληλότερη τεχνική. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται ένα μακροχρόνιο και αρμονικό αποτέλεσμα.”

 

Δρ. Ευάγγελος Ι. Γιωτάκης, ΩΡΛ – Πλαστικός Χειρουργός Προσώπου

 

 

Αφαίρεση δερματικών αλλοιώσεων κεφαλής και τραχήλου με πλαστική αποκατάσταση

“Το πρόσωπο είναι αισθητικά και λειτουργικά το πιο απαιτητικό σημείο του σώματος. Είναι παράλληλα και το σημείο του σώματος που εκτίθεται παρισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία με το πέρας των ετών. Η συνεχής αυτή έκθεση συνδέεται δυστυχώς με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Λόγω της ανατομικής και λειτουργικής πολυπλοκότητας των διαφόρων υποομάδων του προσώπου (μύτη, αυτιά, βλέφαρα, χείλη, παρειά, μέτωπο) η χειρουργική αντιμετώπιση της παραπάνω πάθησης απαιτεί άψογα εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό προσώπου, με μεγάλη εμπειρία, άρτια γνώση της παθολογίας του καρκίνου, καθώς και όλων των τεχνικών πλαστικής αποκατάστασης. Επειδή η/ ο κάθε ασθενής είναι διαφορετική/ ός, η θεραπεία είναι πάντα απόλυτα προσωποποιημένη και συζητείται λεπτομερώς με την/ τον πάσχοντα. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία της/ του ασθενούς.”

 

Δρ. Ευάγγελος Ι. Γιωτάκης, ΩΡΛ – Πλαστικός Χειρουργός Προσώπου