Καρκινος κεφαλης και τραχηλου

karkinos_kef-trax

 

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου περιλαμβάνει τον καρκίνο της μύτης, της γλώσσας, του εδάφους του στόματος, των αμυγδαλών, του φάρυγγα, του λάρυγγα, των σιελογόνων αδένων και τον καρκίνου του θυρεοειδούς. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί ότι κάποιες υποκατηγορίες του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του φάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας. Η συχνότητα του καρκίνου του φάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας λόγω του ιού HPV παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό αυξάνει την ανάγκη παρακολούθησης ατόμων υψηλού κινδύνου από εξειδικευμένoυς Ωτορινολαρυγγολόγους (προληπτικός έλεγχος για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου).

 

Στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι δερματικοί καρκίνοι της περιοχής. Ο συχνότερος δερματικός καρκίνος, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, έχει πολύ καλή πρόγνωση εφόσον διενεργηθεί πλήρης χειρουργική αφαίρεση του όγκου σε υγιή όρια. Ο σχεδιασμός της αφαίρεσης του όγκου και η επιλογή της πλαστικής αποκατάστασης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την αισθητική και λειτουργική αποκατάταση του ασθενούς.

 

Ο χειρισμός και η αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου απαιτεί την άρτια εξειδίκευση των ιατρών όχι μόνο στο κομμάτι της θεραπείας αλλά και σε αυτό της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών και του συγγενικού τους περιβάλλοντος. Η συζήτηση με την/ τον ασθενή και η ενδελεχής ανάλυση των θεραπευτικών επιλογών είναι το βασικότερο κομμάτι της θεραπείας. Η αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου δε γίνεται βεβαίως από έναν μόνο ιατρό, αλλά απαιτεί τη συνεργασία πολλών εξειδικευμένων επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων (ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγους, αναισθησιολόγους, λογοθεραπευτές, οδοντιάτρους, κ.α.) Όλοι οι παραπάντω επαγγελματίες λειτουργουν ως ομάδα και μαζί σχεδιάζουν την καλύτερη θεραπεία για τον κάθε ασθενή.
_____________________________

 

“Στόχος μου είναι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου να ενημερώνονται με ειλικρίνεια και επαγγελματισμό για την πάθησή τους, καθώς και για τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν. Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός και για αυτό το λόγο απαιτείται πάντα μια προσωποποιημένη θεραπεία, σεβόμενοι όχι μόνο τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας (guidelines) αλλά και την εμπειρία των ιατρών καθώς και την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς. Ως υπεύθυνος του ογολογικού τμήματος της Κλινικής ΩΡΛ – Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου του νοσοκομείου Städtisches Klinikum Karlsruhe στη Γερμανία και συντονιστής της ογκολογικής ομάδας (Tumorboard) κατάφερα να αποκτήσω σημαντική εμπειρία όχι μόνο στη διενέργεια περίπλοκων ογκοχειρουργικών επεμβάσεων και την πλαστική αποκατάσταση αλλά και στο χειρισμό ασθενών πριν και μετά από πολύπλοκες θεραπείες. Βρίσκομαι πάντα κοντά στον ασθενή με επαγγελματισμό και αγάπη ούτως ώστε να ξεπεράσει την ασθένεια με τον πιο ανώδυνο τρόπο.”

 

Δρ. Ευάγγελος Ι. Γιωτάκης, ΩΡΛ – Πλαστικός χειρουργός προσώπου