Ακοη και ισορροπια

Young Man On Sofa Listening To Music

 

Η ακοή είναι μια πολύ σύνθετη λειτουργία. Η ικανότητα μας να ακούμε ήχους, να αντιλαμβανόμαστε και να κατανοούμε την ομιλία, και να εκτιμάμε τη μουσική, εξαρτάται από διάφορες λειτουργίες του εξωτερικού, μέσου και εσω αυτιού, του εγκεφαλικού στελέχους και του κέντρου ακοής στον εγκεφάλο. Το εσωτερικό αυτί είναι επίσης υπεύθυνο για την ισορροπία. Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν το αυτί και να προκαλέσουν απώλεια ακοής και προβλήματα ισορροπίας:

 

Βύσμα (“Κερί¨)
Το βύσμα είναι ένα κοινό πρόβλημα. Μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση απόφραξης του αυτιού ή ερεθισμό με συνυπάρχον άλγος. Ένα λεπτό στρώμα βύσματος στο αυτί είναι φυσιολογικό. Η μεγάλη ποσότητα βύσματος μπορεί να προκαλέσει τα παραπάνω προβλήματα. Το βύσμα καθαρίζεται με αναρρόφηση και ωτολογικά εργαλεία μέσω μικροσκοπικού ελέγχου. Αυτή είναι μια απλή διαδικασία και τις περισσότερες φορές ελάχιστα ενοχλητική για την/ τον ασθενή.

 

Ωτίτιδα (Λοίμωξη του έξω ή του μέσου αυτιού)
Οι λοιμώξεις του ωτός είναι κοινές και μπορεί να επηρεάσουν το εξω αυτί (ακουστικό πόρο) ή το μέσο αυτί. Η σωστή διάγνωση και θεραπεία επιτυγχάνονται μέσω του ιστορικού και της ενδελεχής κλινικής εξέτασης με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί καλλιέργεια υγρού από το αυτί, για να αποδειχθεί ο παθογόνος οργανισμός που προκαλεί την λοίμωξη.

 

Διάτρηση τυμπάνου (τρύπα στο τύμπανο)
Η διατρήσεις τύμπανου μπορεί να προκύψει από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ή τραύματα. Οι περισσότερες διατρήσεις θεραπεύονται συντηρητικά, αλλά μπορεί και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για το κλείσιμο της διάτρησης.
Όταν οι διατρήσεις του τύμπανου δεν επουλώνονται, μπορούν να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού και απώλεια ακοής. Η χειρουργική επέμβαση για να κλείσει η διάτρηση του τύμπανο λέγεται “τυμπανοπλαστική”. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μια ώρα (ανάλογα με το μέγεθος της διάτρησης).

 

Απώλεια ακοής
Η απώλεια της ακοής μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, αλλά πιο συχνά παρατηρείται σε ηλικιωμένους λόγω εκφυλισμού των τριχοφόρων κυττάρων του κοχλία του εσωτερικού αυτιού. Αυτό συμβαινει σταδικά και ονομάζεται πρεσβυακουσία. Η ακοή μπορεί τις περισσότερες φορές να βελτιωθεί με τη χρήση ακουστικού.
Ένας δυνατός θόρυβος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξαφνική απώλεια της ακοής. Η μακροχρόνια παρατεταμένη έκθεση σε υψηλούς θορύβους είναι επίσης επιζήμια για την ακοή.
Το τεστ ακοής ή ακοόγραμμα δείχνει το μέγεθος της απώλειας ακοής.
Σε ασθενείς με ασύμμετρη απώλεια ακοής, ίσως χρειστεί επιπλέον ακτινολογικός έλεγχος μέσω μαγνητικής τομογραφίας κεφαλής, για να αποκλειστεί η πιθανότητα ακουστικού νευρινώματος (ενδοκρανιακός καλοήθης όγκος).

 

Εμβοές
Οι εμβοές είναι μια συχνή πάθηση. Σχεδόν το 10% των ανθρώπων έχουν βιώσει εμβοές σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι ένας υψηλής συχνότητας ήχος ή βουητό. Σε ορισμένους ασθενείς, οι εμβοές έχουν «παλμική» μορφή. Σε αυτούς τους ασθενείς πρέπει να αναζητηθει πιθανή αγγειακή αιτία είναι της πάθησης.
Οι εμβοές μπορεί να είναι εξουθενωτικές για την/ τον ασθενή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το πρόβλημα επιλύεται αυτόματα. Ο αποκλεισμός οργανικής αιτιολογίας των εμβοών και η περαιτέρω καθοδήγηση της/ του ασθενούς είναι μέρος της δουλειάς του Ωτορινολαρυγγολόγου.

 

Παθήσεις ισορροπίας και ζάλη
Ζάλη και ίλιγγος μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα αυτιών. Το εσωτερικό αυτί είναι ένα πολύπλοκο όργανο ισορροπίας που ανιχνεύει τη θέση του κεφαλιού και τις τυχόν μετακινήσεις του. Ζάλη λόγω προβλήματος του έσω ωτός προκαλεί συχνά περιστροφικό ίλιγγο. Αυτό συνδέεται συνήθως με ναυτία και έμετο. Υπάρχουν πολλές κοινές αιτίες του ιλίγγου που προέρχονται από το εσωτερικό αυτί. Αυτές περιλαμβάνουν τον καλοήθη παροξυσμικό ιλίγγου θέσης (BPPV), τη νόσο του Meniere, την αιθουσαία νευρωνίτιδα και την ιογενή λαβυρινθίτιδα.

 

Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας
Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας σωλήνας που συνδέει το μέσω αυτί με το φάρυγγα. Δυσλειτουργία της ευσταχιανή σάλπιγγα μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού. Η ευσταχιανή σάλπιγγα μπορεί να διευρυνθεί με τη χρήση μπαλονιού έπειτα από επιτυχή καθετηριασμό της, μέσω της μύτης. Η επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.